W ostatnich latach naprawdę modne stało się pieczenie swojego własnego chleba. Tymczasem już dziesiątki lat temu nasze babcie i prababcie regularnie taki chleb tworzyły, aby móc wyżywić rodziny.

Wiele osób cały czas pamięta smak tamtych wypieków, dlatego też dąży do tego, aby znów zjeść chleb jak u babci. Jak jednak taki chleb stworzyć? Można oczywiście zapytać o swoją babkę czy prababkę lub też poprosić o przepis, jeśli ewentualnie się jeszcze zachował.

Ale gdyby okazało się, że nie ma takiej możliwości to nic straconego – chleb jak u babci można spróbować stworzyć samemu. Tym bardziej, że w przepisach babci bardzo często mamy do czynienia z określeniami jak szczypta, garść, sitko czy dzieżka.

Jak zresztą powiadają babcie, chleb po prostu się piecze!

Jak stworzyć prawdziwy chleb?

Do stworzenia chleba potrzeby jest oczywiście zaczyn, który stworzymy na podstawie zakwasu, mąki oraz wody. Sam chleb to z kolei połączenie powstałego wcześniej zaczynu, ale także mąki, wody, mleka oraz soli, a w procesie mogą uczestniczyć także ziemniaki.

Tylko to pozwoli nam uzyskać prosty, choć prawdziwy chleb jak u babci – dobrze kwaśny, dość wilgotny i ciężki, a do tego z chrupiącą i pyszną skórką. Jeśli mamy więc możliwość podpytania babci o różnego rodzaju porady czy wskazówki – każda babcia, która kiedykolwiek wypiekała chleb bądź też chociaż uczestniczyła w tym procesie, z pewnością pamięta o zapomnianych już dziś w dużej mierze wskazówkach, dzięki którym chlebowy wypiek pozwoli wrócić nam wspomnieniami lata wstecz.