Ciasto na naleśniki

Naleśniki to jedna z naszych ulubionych potraw obiadowych na słodko, ale nie tylko. Naleśniki lubią dzieci, jak też dorośli, natomiast ich stworzenie nie jest wcale łatwym zadaniem. Najważniejsze jest oczywiście odpowiednie ciasto, z którego powstaną naleśniki. Dużym plusem podania naleśników jest natomiast fakt, że można je jeść na wiele różnych sposobów – na słodko czy słono, dodając mnóstwo przeróżnych dodatków.

Wybór zależy w zasadzie tylko i wyłącznie od nas, a niekiedy zaskakujące połączenia mogą dać nam naprawdę ciekawy efekt i pyszną kompozycję. Dodatki na nic się jednak zdadzą, jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie zbyt dobre. Pojawia się więc pytanie, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Nikt nie chce przecież, aby naleśniki przyklejały się do patelni.

Przygotowujemy idealne ciasto na naleśniki

Źle wykonane może być bowiem jednym z powodów, dla których będzie ono zostawać na patelni, a robione przez nas naleśniki nie będą wychodzić, tak jak tego chcemy.

Pamiętajmy więc o tym, jak stworzyć dobre ciasto. Potrzebne do tego będą mąka, mleko, jajka oraz woda – może być gazowana, dzięki której naleśniki będą jeszcze bardziej delikatne. Wszystkie składniki muszą być ze sobą bardzo dokładnie wymieszane, a jeśli chcemy uniknąć problemów przy smażeniu to dobrym pomysłem będzie dodanie do ciasta odrobiny oleju lub też roztopionego masła. W ten sposób przygotowane przez nas ciasto na naleśniki powinno być perfekcyjne, a my będziemy mogli cieszyć się pysznym i szybkim w przygotowaniu obiadem.