Sałatki w zasadzie od zawsze kojarzą nam się głównie z dietą.

Jest to naturalne skojarzenie, gdyż sałatki to stały element wielu diet odchudzających.

Nic zresztą dziwnego – sałatki bogate w warzywa i owoce stanowią źródło wielu witamin oraz składników odżywczych.

Wśród nich mamy chociażby magnez, który usprawni działanie naszego układu nerwowego czy też przeciwutleniacze, które bardzo pozytywnie wpłyną na naszą cerę, jak również zmniejszą ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

Nic więc dziwnego, że sałatki określane są mianem zdrowego przyjaciela każdego człowieka – a im bardziej kolorowe, tym lepiej! Warto przy tym wszystkim pamiętać, że w skład sałatek wchodzą także tłuszcze i tutaj trzeba bardzo uważać na wybór odpowiedniego oleju – szczególnie poleca się więc oliwę z oliwek czy też olej z orzechów włoskich.

O czym pamiętać przy przygotowywaniu sałatki?

Bardzo dużą zaletą sałatek jest ich ogromna różnorodność oraz możliwość stworzenia sałatki na dowolną okazję.

Zanim jednak stworzymy swoją własną sałatkę, zwróćmy uwagę na kupowane przez nas produkty – warto jest znaleźć zaufanego dostawcę, by mieć pewność, że rośliny i owoce są najwyższej jakości.

Można też skorzystać z gotowych już mieszanek, choć nie są one tak samo dobre jak naturalne warzywa.

Koniecznie trzeba również uważać na gotowe sałatki, gdzie bardzo często możemy spotkać ciężki dressing – o wiele lepiej dla naszego zdrowia będzie zastąpić majonez na przykładem sosem jogurtowym.