Patelnia żeliwna wraca w ostatnich latach do łask, po tym jak przez jakiś czas mocno traciła na rzecz teflonu. Wiele osób z powrotem zaczęło jednak dostrzegać zalety patelni żeliwnej, bo choć smażenie na takiej patelni może wydawać się nieco skomplikowane to jednak z drugiej strony nie jest to wcale trudne, a po jakimś czasie na pewno uzyskamy wprawę, dzięki której nic nie będzie przywierać do dna naszej patelni.

Jakie są więc największe zalety patelni żeliwnych, dla których warto jest nauczyć się smażyć na takim właśnie naczyniu? Większość osób wskazuje przede wszystkim dużą uniwersalność oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Patelnie żeliwne wykorzystamy bowiem zarówno na kuchence gazowej, jak i ceramicznej czy indukcyjnej, a ze względu na dużą odporność będziemy mogli z niej korzystać przez długie, długie lata.

Smażenie na patelni żeliwnej – czy warto?

Uniwersalność i trwałość to dwie największe zalety patelni żeliwnej, ale na pewno nie jedyne. Trzeba jeszcze wspomnieć o tym, że takie patelnie znakomicie przewodzą ciepło, dzięki czemu rozchodzi się ono równomiernie po całej powierzchni.

Dodatkowo, patelnia żeliwna jest bardzo łatwa w konserwacji, a do tego stworzona z naturalnych materiałów. Dla niektórych wadą takich patelni jest ich ciężar, ale w praktyce jest to kolejna zaleta – wszak ciężar patelni to stabilność i bezpieczeństwo w trakcie gotowania, gdyż zmniejsza się ryzyko, że potrącona przez nas przypadkowo patelnia spadnie z kuchenki lub też rozleje swoją zawartość.