Frytownica to urządzenie do smażenia frytek, ale nie tylko, gdyż we frytownicy możemy usmażyć w tłuszczu także inne artykuły spożywcze. Jak się bowiem okazuje, we frytownicy szybko i w prosty sposób przygotujemy także pączki czy kurczaka albo krewetki.

Zdecydowanie najczęściej jest jednak wykorzystywana do smażenia frytek, które stanowią smaczny i lubiany dodatek do potraw obiadowych, często zastępując w tej roli ziemniaki. Jak wybrać frytownicę? Mogłoby się wydawać, że jest to rzecz błaha, ale jak się okazuje, odpowiedni wybór może mieć spore znaczenie dla naszego zdrowia – źle dobrana frytownica, choćby ze względu na fakt smażenia w głębokim oleju, może bowiem mieć negatywne skutki dla naszego organizmu.

Głównie dlatego warto jest wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy wyborze frytownicy.

Wybieramy frytownicę – na co zwrócić uwagę?

Pierwszym czynnikiem jest sam sposób działania takiego urządzenia – dziś wyróżniamy frytownice tradycyjne, najczęściej spotykane oraz frytownice, które ograniczają zużycie oleju.

W drugim przypadku mamy więc do czynienia z urządzeniem, które zużywa zarówno mniej energii, jak i tłuszczu do smażenia. To wiąże się oczywiście z nieco większymi kosztami zakupu.

Inny czynnik przy wyborze frytownicy dotyczy tego, czy ma być wolnostojące czy też jednak jako urządzenie do zabudowy. Warto także zwrócić uwagę na to, czy frytownica jest łatwa w obsłudze oraz w konserwacji, a do tego także bezpieczna.

Tylko tak będziemy mieli pewność, że stawiamy na urządzenie, które będzie hitem w naszej kuchni.