Sery to coś, co nieodłącznie kojarzy nam się najczęściej z kuchnią włoską. Z serów korzystamy niezwykle często – w niektórych potrawach mogą być jedynie dodatkiem, w innych będą pełnić rolę główną. Istnieje bardzo wiele różnych gatunków sera, dlatego też warto jest znać przynajmniej kilka z nich, by móc w pełni wykorzystać je w trakcie przygotowania przeróżnych potraw i dań.

Jeśli chodzi gatunki serów włoskich to jest ich naprawdę sporo, natomiast wśród najbardziej znanych mamy przede wszystkim:

  • serek mascrapone,
  • mozzarella,
  • parmezan,
  • ricotta,
  • gorgonzola.

Są to najpopularniejsze gatunki serów włoskich, które cieszą się całkiem sporą popularnością także w Polsce. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje i do jakich dań najlepiej wykorzystać sery włoskie? Są to pytania, na które warto znać odpowiedzi, gdyż dzięki temu będziemy mieli znacznie więcej możliwości, jeśli chodzi o nasze kuchenne popisy.

Najpopularniejsze włoskie sery

Serek mascarpone to produkowany ze śmietanki ser, który jest między innymi podstawą tiramisu. Jest bardzo delikatny i ma słodki smak. Miękki ser mozzarella to z kolei świetny dodatek do pizzy.

Parmezan charakteryzuje całkiem ostry, słony smak, a w daniach najczęściej występuje jako starta posypka. Ser gorgonzola to ser pleśniowy, który wywodzi się z Lombardii i ma bardzo łagodny smak. Jeśli natomiast chodzi o ser ricotta to łatwo można odnaleźć w nim podobieństwo do polskiego twarogu – świetnie nada się więc przy robieniu ciast.