Ziemniaki to nieodłączny element większości dań obiadowych. Warzywa te stanowią niezwykle ważną część diety w zasadzie każdego z nas, a do tego posiadają wiele właściwości odżywczych. Są bowiem źródłem takich składników jak potas, magnez, wapń czy magnez, jak również wielu przeróżnych witamin. Ziemniaki posiadają także wiele właściwości leczniczych, pomagając między innymi z problemami układu pokarmowego, ale odpowiednio przygotowane mają też zbawienne działanie na naszą cerę oraz skórę pięt i rąk.

W tym wszystkim bardzo ważne jest jednak, aby móc w sposób prawidłowy ugotować ziemniaki. Jak to zrobić? Sposób jest bardzo prosty, a sam proces nie jest wcale skomplikowany.

O czym pamiętać przy gotowaniu ziemniaków?

Przy gotowaniu ziemniaków najważniejszy jest oczywiście sam czas gotowania, który to może być uzależniony od wielu czynników. Są to chociażby wielkość kawałków ziemniaków czy ich ilość – im więcej ziemniaków, tym dłużej będą się gotować, a im mniejszy ich rozmiar, tym ten proces będzie przebiegał szybciej.

Ziemniaki można gotować na różne sposoby: w wodzie, na parze, a nawet w piekarniku. Przed ugotowaniem należy oczywiście obrać je ze skórki, chyba że chcemy przygotować tak zwane ziemniaki w mundurkach. Obrane ziemniaki myjemy, a w międzyczasie gotujemy wodę i po jej zagotowaniu wkładamy ziemniaki. Wcześniej do garnka z wodą wsypujemy sól.

Po zagotowaniu się ziemniaków ogień należy zmniejszyć i gotować je przez około 25 minut, sprawdzając co jakiś czas ich stan – można to zrobić poprzez wbicie ostrego noża w ziemniaki.