Wszystko o sosie rybnym

Sos rybny to jeden z najczęściej używanych dodatków w kuchni azjatyckiej. A ta cieszy się ostatnio coraz większym zainteresowaniem. Sos rybny powstaje na bazie sfermentowanych ryb, soli oraz wody i od lat służy jak wzmocnienie smaku niektórych potraw – świetnie nada się jednak nie tylko do ryb, gdyż bardzo dobrze sprawdza się także jako dodatek do drobiu czy wieprzowiny, jak również do owoców morza.

Jakby tego było mało, można z niego skorzystać także przy okazji gotowania zupy czy przygotowywania makaronu, a na jego bazie sporządzimy także przepyszne dipy. Warto jednak pamiętać o tym, że sos rybny ma bardzo intensywny smak oraz zapach, dlatego też jeśli zdecydowaliśmy się użyć go do naszego dania to zachowajmy umiar.

Przy jakich daniach wykorzystać sos rybny?

Sos rybny pasuje nie tylko do ryb, lecz także do wielu innych potraw, gdzie ryby nie ma wcale.

Oczywiście najlepsze miejsce sos rybny zawsze ma w potrawach kuchni azjatyckiej, ale będzie znakomitym dodatkiem także do europejskich potraw. Można z niego łatwo zrobić marynatę do mięsa, dressing do sałatki czy też przyprawić nim zupę lub danie makaronowe. Możliwości jest naprawdę wiele, gdyż sos ma naprawdę sporo zastosowań.

Jeśli więc mamy okazję to warto jest taki sos rybny zakupić i wypróbować – w zasadzie gwarantowane jest, że w ten sposób zyskamy jeszcze jedną, bardzo ciekawą przyprawę do naszej kuchni, z której na pewno nieraz skorzystamy podczas przygotowywania przeróżnych potraw.